Vier het Leven gaat vanaf oktober weer elke eerste maandag van de maand naar de ilm! Het is nu nog niet bekend welke ilm er vertoond zal worden, maar je mag een kwaliteitsilm verwachten uit het gloednieuwe aanbod. De titel wordt zo'n twee weken voor datum vastgelegd. Voordien inschrijven is aangeraden. Nieuwsgierig naar hun aanbod? Neem alvast een kijkje op www.lumiere-brugge.be.
Hoe heerlijk kan dansen niet zijn? Een nostalgiemoment uit ‘de tijd van toen’. Gedurende drie uren geeft een orkestje het beste van zichzelf op de Balcazar dansnamiddag om iedereen te begeleiden en een onvergetelijke namiddag te bezorgen. Bij dit gezellig moment hoort uiteraard koffie en taart en bieden wij een extra drankje aan. We starten om 14u en brengen onze gasten vanaf 17u naar huis. De ideale dansgelegenheid met een gezellig samenzijn. Daar wil je vast en zeker bij zijn!
Elke eerste donderdag van de maand programmeert Sphinx Cinema om 14:00 uur een film speciaal voor senioren. De film wordt ingeleid door Roel Van Bambost en na de film drinken we samen iets in de Irish Pub naast Sphinx (inbegrepen in de prijs). Het is nu nog niet bekend welke film er vertoond zal worden, maar het zijn altijd premières van kwaliteitsfilms uit het gloednieuwe aanbod! Op de website van Sphinx Cinema kan je enkele weken voor de datum wel al zien welke film er op het programma staat.
Weinig stoffen hebben zo’n mythische status als bloed: als bron van leven maar ook als symbool van dood en verderf, als drager van onze identiteit, waarmee banden worden gesmeed, groepen gevormd en wat zonder ophouden vergoten wordt voor een hoger doel. Een vrouw in een complexe relatie met zichzelf. Een man op leeftijd in coma na een bloedklonter. Zij kennen elkaar van haar noch pluim, toch moet zij hem identiiceren. Wat is hun band? Terwijl hij langzaam bij bewustzijn komt, probeert zij zich een weg te banen tussen de brokstukken van zijn herinneringen. ‘BLOED’ is theater en ilm tegelijk over bloed dat kruipt waar het niet gaan kan, de fata morgana van het vrije Westen, het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe we toch steeds weer door de tijd zullen worden ingehaald.
Choreograaf Sooraj Subramaniam brengt een solo én een voorstelling met vijf Indiase dansers. In de solo Nimbus verbeeldt Sooraj de menselijke capaciteit om te dromen. Van alledaagse fantasieën tot existentiële levensverwachtingen en de innerlijke conlicten die hiermee gepaard gaan. In Pallavi verkent choreograaf Sooraj Subramaniam met vijf Indiase dansers de reikwijdte van de Odissi-danstaal. Samen vormen ze een harmonieus geheel. Via hedendaagse methodes breekt hij deze klassieke Oost-Indiase dansstijl open en presenteert hij haar in een nieuwe eigentijdse context. Deze voorstelling maakt deel uit van Indialogue, een tweejaarlijks festival in Gent en Leuven dat zich focust op dialoog en uitwisseling met de Indiase kunstwereld.
Het stuk speelt op kerstavond, maar is niet bepaald wat je een kerststuk zou noemen. Thérèse en Pierre bemannen op kerstavond de telefoon van de vrijwilligersorganisatie ‘Wanhoop-Vriendschap’. Wanneer Pierre in een moment van zwakte en tegen de regels in, de wanhopige eenzame Katia op bezoek laat komen, is dat het begin van een turbulente avond. Niet alleen Katia blijkt gezelschap nodig te hebben. Ook de Russische bovenbuur, de hoogzwangere Josette en zelfs de kerstman komen ongevraagd op bezoek. De lachers onder het publiek zullen aan hun trekken komen.
Op zoek naar de rekbaarheid van empathie, maar wat is dat nu eigenlijk? A Pair of Socks vormt de eerste eigen productie van Par Hasard vzw. Laura Vroom en Mira Bryssinck onderzoeken de rekbaarheid van empathie, wat is dat nu eigenlijk? Hoe is het om zonder empathisch vermogen te leven? Of juist een teveel aan empathie te voelen? Waar begint de empathie voor een ander en waar stopt die? Vertrekkend vanuit persoonlijke anekdotes, gaan ze in gesprek met mensen die beroepsmatig geconfronteerd worden met de gevoelens van anderen (bv. hulpverleners, politici, leraren, politieagenten, filosofen, begrafenisondernemers). Welke rol speelt empathie binnen hun beroep en met welke dilemma’s weten ze zich daardoor geconfronteerd als mens? Daarnaast gaan de makers in gesprek met jongeren over wat empathie voor hen betekent. De uitkomst van deze gesprekken resulteert in een ontroerende en grappige collagevoorstelling van personages, verhalen en bewegingen.
Op een onbewoond eiland komen drie, al wat rijpere dames, heimelijk samen. Met een tomeloze ambitie en dito levenslust smeden ze een plan om de wereld eens grondig op te ruimen. Om ons, de mens, te verlossen van alle ruis die het leven zo onduidelijk maakt. Ze hebben aan alles gedacht: een flipover, gekleurde stiftjes, post-its. Een mooie fles wijn, om het gezellig te houden, een Frans kaasje en zelfs aan een opener. En terwijl ze binnen vlijtig de Exodus voorbereiden, brokkelt buiten, sneller dan gepland, de wereld af.
Medio december opent het Sint Janshospitaal opnieuw haar deuren. De gloednieuwe inrichting vertrekt vanuit de fascinerende geschiedenis van het hospitaal en schept een eigentijdse en dynamische kunstbeleving voor iedereen. Wij, van Vier het Leven, hebben de eer en het genoegen om als één van de eersten een rondleiding te krijgen langs de schitterende schilderijen van Memling én langs verrassende hedendaagse werken. Ook voor onze professionele gids zal het een primeur zijn om historische en universele verhalen rond zorg, empathie en gastvrijheid te vertellen op deze warme plek, waar al eeuwenlang beleving, gastvrijheid en genezing centraal staan.
All I want for Christmas is … dit concert Glühwein, kalkoen met kroketjes, lichtslingers en Secret Santas: elk jaar trekt december zich genoegzaam in een gezellige eindejaarsplooi. Maar zonder gepaste soundtrack is het geen echte kerst. Omdat jij het bent: een rondje renaissance van het huis met machtig mooie evergreens, à point geserveerd door het altijd grandioze Stile Antico. William Byrd, Michael Praetorius, Josquin Desprez, Thomas Tallis en Clemens non Papa schuiven alvast aan voor dit polyfone fuifje.
Voor het jaarlijkse kerstconcert trekken we naar Zweden, maar traditioneel zal het niet zijn. A Christmas Cantate van de Zweedse componist Nils Lindberg (1933 - 2022) vertelt het klassieke kerstverhaal, de muziek is voor twee vocale solisten, koor en bigband. Lindberg maakt een mix van Zweedse volksmuziek, Engelse carols en nieuwe nummers met zowel klassieke als jazzy harmonieën en vooral swingende jazzritmes. Populaire kerstliederen als 'Ding! Dong! merrily on high', 'Rest you Gentlemen' en 'We wish you an merry Christmas!' lopen naadloos over in instrumentale tussenkomsten van de bigband. Een hele eer voor de koren Nieuwdauw en La Furia om te kunnen samenwerken met de V.R.T. Bigband en de uitstekende solisten Annelies Van Gramberen en Joris Derder. Had je allang eens willen meezingen met een bigband? Er wordt voor gezorgd!
Otto Anderson is een weduwnaar met vastgeroeste gewoonten. Wanneer er een druk gezin naast hem komt wonen, krijgt hij te maken met de goedgebekte en hoogzwangere Marisol. Uiteindelijk ontstaat er een vriendschap die Otto's leven op zijn kop zet. Geregisseerd door Marc Foster, met acteurs Tom Hanks, Mariana Treviño en Rachel Keller.
Van Peel is terug! Na tien bejubelde eindejaarsconferences, een sabbatjaar en een planetaire pandemie, duikt hij dit keer dieper de tijdsgeest in. Geen eindejaars- maar een meerderjaarsconference vol tragikosmische grappen over de staat van de planeet, de nieuwe generaties en het toenemende verzet tegen… euh... van alles! Tegen wetenschappers, de elite, crocs, corona of blanke mannen… Iedereen is wel tegen iets maar niemand staat nog voor iets. Genoeg! Daar moet dringend tegen gerebelleerd worden. Gelukkig kruipt comedy waar ze niet gaan kan, en huppelt ze waar ze niet kruipen moet. The Farce is strong. Use the Farce! Welkom bij het verzet. 'Welcome to the Rebellion'!
Barbara Dex & Sandrine samen op het podium is een gouden combi, a match made in heaven. Met hun fenomenale stemmen en podiumprésence zorgen deze straffe madammen voor een kerstconcert waar je kippenvel van krijgt. In ‘Rockin’ Around The Christmas Tree’ presenteren Barbara & Sandrine een divers repertoire: traditionele en hedendaagse kerstklassiekers, gospelsongs, soulnummers, … Ze worden geruggensteund door een ijzersterke band.
Geen mooiere opstap naar kerst dan Bachs feestelijke Weihnachtsoratorium. In aanloop naar Kerstmis 1734 bokste de vijftigjarige Bach, toen op het toppunt van zijn artistieke kunnen, in slechts enkele weken het volledige kerstoratorium in elkaar. Hij putte daarvoor uit zijn hele oeuvre en onttrok zo enkele van zijn allermooiste melodieën aan de vergetelheid. Huisartiest Vox Luminis gaat vier cantates uit Bachs vrolijke kersttafereel te lijf.